Slechts 36% van werkend Nederland vindt dat de werkgever ontspanning biedt op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. Onderzoeksbureau Memo2 ondervroeg ruim 2.000 werkende Nederlanders.
De sleutel tot meer werkgeluk
“Daar valt veel te winnen. Ruimte voor ontspanning tijdens het werken is namelijk de sleutel tot meer werkgeluk”, aldus de manager Wellbeing Simone Wensink. Ze legt uit: “Juist ook op en tijdens het werk is het belangrijk dat medewerkers rustmomenten pakken. Dat kan de koffiepauze zijn in de ochtend, of een lunchwandeling of bijvoorbeeld een potje tafeltennis in de kantine. Er ligt hier nog veel potentie voor werkgevers om dit als structureel onderdeel op te nemen in het ontwerp van een gezonde werkdag, zeker met het oog op de huidige krappe arbeidsmarkt. Meer ruimte voor ontspanning vergroot bij alle leeftijdsgroepen het werkgeluk, de productiviteit gedurende een werkdag en maakt werkgevers die hier aandacht aan besteden een stuk aantrekkelijker.”
Leeftijdsverschillen
Vooral oudere medewerkers missen ontspanning. Van de 55+’ers ervaart maar een kwart ontspanning op de werkvloer, tegenover 43% van de medewerkers tot 35 jaar. Ook bij grote bedrijven is er ruimte voor verbetering: daar ervaart 34% ontspanning, tegenover 40% bij middelgrote bedrijven. Wensink: “In het algemeen is het juist zo dat ouderen door hun ervaring, beter om kunnen gaan met de stress in het werk. Ik zie vooral dat jongere medewerkers vinden dat ze het allemaal zelf moeten kunnen, alle ballen hoog moeten kunnen houden en de lat voor zichzelf hoog leggen.”
Ook het meest recente TNO-onderzoek laat zien dat werkgevers afgelopen jaar minder aandacht hadden voor het mentaal welzijn van hun medewerkers. Wensink: “Juist in de huidige situatie met de krapte op de arbeidsmarkt en de vaak hoge prestatiedruk is het van belang dat organisaties veel aandacht besteden aan redesign van werkprocessen, om zo werkstress te verminderen en verdere uitval te voorkomen.”
Doorploeteren of meerdere pauzes
Wensink raadt werkgevers vooral aan om niet eenmalig te kijken naar ontspanningsmomenten maar juist naar het structurele ontwerp van een gezonde werkdag. “Vanuit de gedachte van efficiency en ‘lean’ lijken meerdere pauzes op een dag verspilling, maar juist meerdere oplaadmomenten gedurende een dag zorgen voor meer energie dan maar doorploeteren.” Ze licht toe: “Wanneer medewerkers zich voldoende ontspannen, kunnen ze beter omgaan met tegenslagen en bouwen ze een betere weerstand op. Medewerkers kunnen allemaal te maken krijgen met werkdruk, gezondheidsklachten en persoonlijke uitdagingen. Wanneer ze veerkrachtig zijn, kunnen ze hier soepeler mee omgaan.” De manager Wellbeing geeft tips hoe werkgevers kunnen zorgen voor meer ontspanning tijdens het werk. “Ook op het werk kunnen medewerkers ontspannen. Een momentje van rust, waarbij medewerkers aan andere dingen denken dan werk, helpt al. Denk aan een lunchwandeling in een nabij gelegen park of bos en richt de werkomgeving zo in, dat je medewerkers een plek kunnen opzoeken om te ontspannen. Luister goed waar de behoefte ligt van medewerkers en kijk of er mogelijkheden zijn om de ideeën te realiseren.”
Meer regelruimte nodig in werk-privébalans
Werken doen we sinds corona steeds meer thuis. Hoe bouw je daar ontspanning in? Wensink: “Het verschilt erg per persoon of mensen werken en ontspannen goed kunnen combineren thuis. Dat ligt aan persoonlijke voorkeuren, heb je wel of geen goede, aparte werkplek. Als werkgever is het in ieder geval belangrijk om te benadrukken dat ontspanning belangrijk is. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je thuis even iets anders doet. Belangrijk is dat medewerkers een gevoel van autonomie hebben, regelruimte ervaren om hun werk-privébalans te organiseren.”
Uit het trendonderzoek van Centraal Beheer blijkt dat werkgevers hier nog flink in kunnen verbeteren. 54% van de werknemers krijgt de ruimte om werk- en privébalans zelf te organiseren, terwijl 75 % dit belangrijk vindt. Wensink: “Ook hier kunnen werkgevers aan werken om aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt. Zeker voor de nieuwe generatie is deze vorm van autonomie van steeds groter belang.”
Overgenomen van Centraal beheer Medewerkers missen ontspanning op de werkvloer
Geef een reactie